SICA

Sica staat voor Subud International Cultural Association.
Subud telt veel uitvoerende en beeldende kunstenaars onder haar leden. Zij hebben zich georganiseerd om gezamenlijke activiteiten te ontwikkelen. SICA  heeft een nieuwe website www.subud-sica.org . De voorzitter wil SICA positioneren als een effectieve internationale service organisatie, die opereert op het grensvlak van creativiteit en spiritualiteit met het doel de activiteiten van Subud leden te promoten. Zij zegt:” Als landen hun ware cultuur zouden uitdrukken, dan zou er wereldvrede zijn”.
In Nederland is SICA nog in een beginfase.


Sebastian schrijft over Harold Hitchcock

Harold Hitchcock

Harold Hitchcock (1914-2009) was een Engelse Subudkunstenaar die vooral bekend is om zijn droomachtige landschappen. Harold kwam uit een familie van kunstenaars en musici. Een van zijn directe voorouders was de bekende Engelse paardenschilder George Stubbs. De jonge Harold gold als een wonderkind, als jeugdige tiener schilderde hij al als een volwassen kunstenaar. Als kind had hij een ervaring die hem de rest van zijn leven bijgebleven is en die zijn inspiratiebron was. Op een dag zag hij de zon op een bepaalde manier door de bomen in de tuin van zijn grootvader schijnen. Het licht dat terugkaatste van de bladeren had een soort visionaire kwaliteit dat een sterk gevoel van welbehagen in hem opriep. Hij heeft altijd geprobeerd om dit gevoel in zijn schilderijen te reproduceren.

Licht speelt dan ook een belangrijke rol in Harolds werk en hij gebruikt het om de voor hem kenmerkende droomsfeer op te roepen. Typisch is ook het ongewone gebruik van perspectief. Mensen, bloemen, gebouwen, etc, zijn vaak groter of kleiner dan je zou verwachten in de omgeving waarin ze geplaatst zijn. Ook dit verhoogt de mysterieuze en droomachtige sfeer in zijn schilderijen.

Harold had nooit een plan of een idee voor hij aan een nieuw schilderij begon, zijn hand volgde gewoon wat er in hem opkwam Ik vind Harold Hitchcocks schilderijen echt bijzonder, ze hebben een subtiele en innerlijke kwaliteit. Als je er naar kijkt dan ontdek je er steeds meer in. Bapak heeft gezegd dat ware kunstenaars mensen dichter bij hun innerlijk kunnen brengen door hun werk. Hij was altijd erg lovend over Harold. Niet-Subudleden hebben ervaringen gehad terwijl ze naar zijn schilderijen keken. Sommigen zeiden dat ze een vibratie in zich voelden, anderen werden er heel rustig en stil van. Ook zijn verschillende mensen door zijn schilderijen in Subud gekomen.

Tijdens zijn leven heeft hij success gehad, vooral in Amerika, waar zijn doeken voor tienduizenden dollars verkocht werden. Bekende kunstcritici en schrijvers, zoals Kenneth Clarke en Laurens van der Post, waren zeer positief over hem. Zijn werk is opgenomen in vele collecties. In Nederland bijvoorbeeld in het Rijksmuseum. Momenteel is Harold Hitchcock, zoals zo vaak gebeurt met kunstenaars, in de vergetelheid geraakt. Sommige kunstkenners menen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat dit verandert en hij op zijn juiste waarde geschat zal worden.

Harolds zoon Leonard woont in South Devon en beheert de meer dan 350 schilderijen en vele tekeningen van zijn vader. Leonard heeft niet de behoefte om iets te verkopen en hij heeft het plan om in de toekomst de grote verbouwde boerderij waar hij woont in een gallery te veranderen waar Harolds werk permanent zal worden tentoongesteld. Als je in de buurt bent dan is hij altijd bereid om je de schilderijen van zijn vader te laten zien. Websites: www.haroldhitchcock.co.uk en www.remindersofreality.weebly.com  (zie Gallery)